Magnéziumhiány

A magnéziumhiány számos okból kialakulhat és összetett élettani hatásai miatt a hiánya is széleskörű tüneteket idézhet elő.

Magnéziumhiányos állapothoz általában az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a különböző élvezeti cikkek (cigaretta, alkohol, drogok) mértéktelen fogyasztása, a minőségileg és mennyiségileg elégtelen táplálkozás, egyes életkori sajátosságok és élettani állapotok (pl. terhesség, szoptatás, gyerekkor, klimaktérium), továbbá bizonyos krónikus, kóros folyamatok vezethetnek.

Tekintettel arra, hogy a magnézium élettani hatása rendkívül összetett, számtalan anyagcsere-folyamat része, ezért hiánya is meglehetősen széles körű tüneteket idézhet elő. Ezek közül mindenképp említésre méltó, hogy az elégtelen magnézium bevitel visszavetheti a csontnövekedést, szívritmuszavarokat idézhet elő, növeli a trombózis és a szívizomelhalás kockázatát. Okozhat ezen kívül még depressziót, fejfájást, szédülést, koncentrációzavarokat, viselkedészavarokat, étvágytalanságot, magas vérnyomást és kalcium-oxalát kőképződést (vesekő). A szervezet magnéziumtartalmát jelentősen csökkentheti az egyéb ásványi anyagok vesztésével is együtt járó hányás vagy hasmenés is. A vizelethajtók és az alkohol is a magnézium ellen hatnak. A várandósság ideje alatt megfelelő mennyiségű ásványi anyagot kell a szervezetbe juttatni, a terhesség ideje alatt fellépő magnéziumhiány ugyanis növeli a spontán vetélés, a koraszülés, a fejlődési rendellenességek, az idő előtti fájások kialakulásának kockázatát.

Hiányának külső tünete lehet az arcbőr kivörösödése, de jelentkezhet a test további részein kékes elszíneződés formájában is. Gyakorta mutatkozik a nem megfelelő magnézium bevitel a bőr kirepedezettségén, a köröm és a haj törékenységében is. Mivel az ásványi anyag a test melegének szabályozásában is részt vesz, ezért a magnéziumhiányos nők hamarabb kezdenek el fázni.